Banja.jpg

Osnovni cilj projekta jeste da se jasno ukaže na značaj spomenika kulture na teritoriji opštine Vrnjačka Banja, istovremeno kultivišući i senzibilišući odnos šire javnosti kao obeležju lokalnog i šireg identiteta. Emisijama, kojima je predviđen kompletan obuhvat javnih spomenika i znamenitih mesta Banje, projektni tim nastojaće da motiviše javno mnjenje da neguje svoje kulturno nasleđe, a isto tako emisijama će se upotpuniti fond znanja o kulturno-istorijskim spomenicima u Vrnjačkoj Banji. Ove informacije biće prezentovane na atraktivan način, kroz razgovore sa stručnjacima iz datih oblasti, te će javnosti biti približena istorija ovog kraja, njegove znamenite ličnosti i događaji, ali i autohtona gradska kultura ispoljena kroz arhitekturu, neimarsku i vajarsku vrednost spomenika i građevina. Cilj projekta je i da se kroz emisije pokaže da su pojedini spomenici i sama istorija Vrnjačke Banje, što od nas zahteva odnos poštovanja i materijalne brige kako bi ih očuvali na najbolji način i sačuvali dragoceno svedočanstvo o vremenu utkanom u istorijski i kulturni identitet opštine.

Osim zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je čuvena i po drugim zanimljivostima. Kako je naseljena od vremena praistorije, brojni spomenici kulture i ranijih civilizacija krase ovu kraljicu banja. Projektni tim predstavio je kulturno nasleđe na teritoriji pomenute opštine, a prva emisija posvećena je Zamku Belimarković koji je pored vrnjačke Crkve najstariji objekat u Vrnjačkoj Banji.

Druga emisija projekta ,,Čuvari istorije u Vrnjačkoj Banji” posvećena je izložbi ,,Zdravlje u čaši” autora Jelene Borović Dimić a koja se nalazi u Zamku Belimarković. U pitanju je istorijsko etnografska izložba koja koja govori o značaju mineralne vode za Vrnjačku Banju.

U trećoj projektnoj emisiji ,,Čuvari istorije u Vrnjačkoj Banji” predstavljena je izložba ,,Vasa Popović, ratni fotograf I inženjer vrnjački”. Fotografije svedoče o njegovom učešću u Prvom svetskom ratui o njegovoj ulozi u kaptaži vrnjačkih mineralnih izvora od 1924 do 1926 godine.U drugom delu emisije predstavljeni su mineralni izvori u ovoj opštini.

U poslednjoj, četvrtoj projektnoj emisiji ,,Čuvari istorije u Vrnjačkoj Banji“ predstavljen je značaj istorijskih spomenika i skulptura domaćih i stranih autora na teritoriji opštine Vrnjačka Banja. Takođe govorilo se o mostu ljubavi, legendama i banjskom parku.

Televizija Plus

Balkanska br. 71

office@tvplus.rs

rtvplus@gmail.com

Tel: 037/499-500

Televizija Plus je javni servis

koji brine da uvek budete

informisani na vreme.

Copyright © 2019 Televizija Plus. Sva prava zadržana.