Digitalno nasilje i zavisnost od interneta među decom i omladinom

U narednih 5 meseci naša medijska kuća baviće se problemom digitalnog nasilja i zavisnošću od interneta među decom i omladinom. Ovaj problem prepoznali smo kao jedan od glavnih uzročnika mnogih psihičkih kao i fizičkih problema, kako kod odraslih tako i među decom i omladinom. Čini se da se u proteklih 10 godina bebe rađaju sa telefonima, tabletima i internetom. Roditelji koji jure za egzistencijom i koji su preokupirani svojim poslom i problemima, kada dodju kući sa posla preumorni su da posvete svojoj deci pažnju i vreme na pravi način, pa posežu za internet sadržajem, klipovima, pesmama, crtićima prvenstveno sa youtube-a, kako bi decu zaokupili nečim a da to nisu oni sami. Od najranijih dana stvara se zavisnost od interneta među decom, kasnije omladinom, što se prenosi i na odraslo doba. Budimo realni i odgovorimo na ovo pitanje: DA LI DAN MOŽEMO ZAMISLITI BEZ TELEFONA I INTERNETA!? Sa druge strane, deca prepuštena sama sebi, koriste internet bez rodireljskog nadzora i tako lako zapadaju u razne probleme bilo da se radi o komunikaciji sa nepoznatim ljudima, cyberbulling-u, psihičkom uznemiravanju, seksualnom uznemiravanju i mnogim drugim problemima o kojima će naša televizijska ekipa pokušati da govori narednih 5 meseci.

Na temu digitalno nasilje kao i zavisnost od interneta razgovaraćemo sa učenicima, roditeljima, nastavnicima, psiholozima, psihijatrima, predstavnicima PU odeljenja za digitalni kriminal, stručnjacima internet marketinga. Pokušaćemo da ukažemo na sve opasnosti koje vrebaju internetom, ali i kako da se deca i omladina zaštite na pravi način. Sprovešćemo ankete u osnovnim i srednjim školama gde ćemo tražiti odgovore na ovu temu i na taj način pokušati da dođemo do pravih podataka o zastupljenosti korišćenja interneta i društvenih mreža među omladinom i decom grada Kruševca. U toku istraživanja održaćemo dve radionice na kojoj će učestvovati stručnjaci iz ove oblasti.

Ovo je prvi projekat koji Televizija Plus sprovodi na ovaj način i koji se emituje putem televizijskog portala i televizije. Budite uz Televiziju Plus i pratite nas, jer možda vam baš naši podaci i emisije pomognu u prepoznavanju digitalnog nasilja i simptoma zavisnosti od interneta.

U okviru projekta koji naša televizija sprovodi odrađena je anketa  „Digitalno nasilje i zavisnosti od interneta među decom i omladinom“ u kojoj je učestvovalo 100 osnovaca i srednjoškolaca iz Kruševca. Učenici OŠ „Nada Popović“, OŠ Jovan Popović, Prve tehničke škole i Hemijske škole odgovorili su na 37 pitanja anonimno navodeći od svojih ličnih podataka samo svoje godine. Anketa je zabeležena kamerom i fotoaparatom a svaki učenik koji je učestvovao u anketi je to uradio dobrovoljno. U toku ankete odrađeno je i par razgovora sa učenicima koji su bili voljni da iskažu svoje mišljene o datoj temi, a ti razgovori će biti naknadno objavljeni u toku trajanja projekta. Rezultate ankete objavićemo nakon obrade dobijenih podataka.

Televizija Plus

Balkanska br. 71

office@tvplus.rs

rtvplus@gmail.com

Tel: 037/499-500

Televizija Plus je javni servis

koji brine da uvek budete

informisani na vreme.

Copyright © 2019 Televizija Plus. Sva prava zadržana.