baner.jpg

U okviru projekta, tim koji radi na njegovoj realizaciji nastojaće da sagleda prednosti ženskog preduzetništva i mogućnost uključivanja većeg broja žena u pokretanje sopstvenog biznisa.. U neposrednom razgovoru sa preduzetnicama sagledaće se izazovi sa kojima se suočavaju početnice u poslovanju kao i benefiti bavljenja sopstvenom delatnošću. U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave predstaviće se subvencije koje grad daje ženama preduzetnicama kao i obuke koje sprovodi u cilju podsticaja ovog vida preduzetništva, Predstaviće se i ostale institucije koje pružaju podršku kroz brojne obuke, poput Agencije za regionalni razvoj, i Privredne komore Kruševac.

Televizija Plus realizuje projekat podržan od strane grada Kruševca pod nazivom ,,Korak ka novim izazovima – žene to mogu“ posvećen ženskom preduzetništvu a u cilju promovisanja i popularizacije istog na teritoriji Rasinskog okruga. U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave I Nacionalne službe za zapošljavanje u prvoj emisiji predstavljene su subvencije koje grad daje ženama preduzetnicama kao i obuke koje sprovodi u cilju podsticaja ovog vida preduzetništva.

Učenička kompanija Nature Lab osnovana je u decembru mesecu 2019 godine u sastavu 5 devojaka: Ana Stanisavljević direktor, Stefana Topalović menadžer proizvodnje, Marija Šapić marketing menadžer i PR, Jovana Ilić menadžer finansija i Milanka Milanović menadžer ljudskih resursa. Profesor mentor koji je vodio kompaniju je Marija Urošević profesor preduzetništva u Medicinskoj školi Kruševac. Kompanija je učestvovala na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija Centralne Srbije i psvpjila drugo mesto čime je ostvarila plasman u finale 20 najboljih učeničkih kompanija Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva Prosvete i Ministarstva Privrede Srbije u organizaciji Dostignuća Mladih. Pored devojaka plasman u 20 najboljih izborila je još jedna kompanija Medicinske škole, učenička . kompanija 5M osvajanjem 3 mesta sa asortimanom mirišljavog nakita za muškarce. U finalu 20 najboljih kompanija ocenjivao je žiri sastavljen od ljudi iz poslovnog sveta, menadžera, direktora i marketara. Rad kompanija je bio ocenjivan kroz nekoliko segmenata, poslovna dokumentacija (kompanijski izveštaj), biznis model, video prezentacija koja je zamenila sajamsku prezentaciju usled pandemije i izmeštanja takmičenja u on line format i stečena znanja, veštine kao i razumevanja vođenja posla. Učenici su svoje ideje i proizvode odbranili u intervju pred žirijem prekom zoom platforme 18 i 19 jula 2020. U konačnom plasmanu komapnija Nature Lab zauzela je 5 mesto dok je kompanija 5M osvojila vicešampionsku titulu, drugo mesto u Srbiji. Pobednici koje će predstavljati Srbiju na Evropskom takmičenju učeničkih kompanija ove godine je tim iz Mladenovca koja se bavi proizvodnjom pomagala za slepe osobe i slabovide. Prošle godine tim Medicinske škole BioAlly sa napitkom protiv mamurluka „Mamurko“ predstvaljao je Srbiju na ovom prestižnom takmičenju u Francuskoj u julu mesecu 2019.god. Ove godine bez obzira na novonastalu situaciju panemije i prebacivanja takmičenja on line, takmičilo se gotovo 200 učeničkih kompnaija širom Srbije svih profila srednjih škola.

Od svog osnivanja Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga organizovala je veliki broj obuka u cilju podrške početnicima u poslovanju. U četvrtoj emisiji o ženskom preduzetništvu predstavljene su obuke koje je ova Agencija sprovela u proteklom periodu ali su predstavljeni i problemi sa kojima se žene suočavaju pri pokretanju biznisa. O tome šta je biznis plan, koji fondovi su na raspolaganju početnicima u poslovanju i koliko je značajan marketing govori direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, Aleksandar Šaronjić.

U 5. emisiji projekta „Korak ka novim izazovima – žene to mogu“ govorila nam je Anđelka Atanasković direktorka PPT Petoletka iz Trstenika , popularno nazvana „žena zmaj“ od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Ona je uspela da fabriku na čijem je čelu povrati iz mrtvih i za samo dve godine poslovanja ostvari prihod veći od 137 miliona evra.

U ovoj emisija razgovarali smo i sa članicom Udruženja žena Jasike Danijelom Sredojević . Ovo ufruženje okuplja, ne samo žene iz ove mesne zajednice već i iz okolnih sela Srnja, Velike Kruševice. Sve žene imaju porodice, bave se poljoprivredom, idu na posao ali i nalaze vremena da se aktivno uključe i u rad udruženja.

Televizija Plus

Balkanska br. 71

office@tvplus.rs

rtvplus@gmail.com

Tel: 037/499-500

Televizija Plus je javni servis

koji brine da uvek budete

informisani na vreme.

Copyright © 2019 Televizija Plus. Sva prava zadržana.