Raška-f.jpg
Kako u novim geopolitičkim okolnostima Raška oblast ima isto, ako ne i veće značenje za srpski narod kao i pre dva veka, ovim projektom tim koji radi na njegovoj realizaciji nastojaće da ukaže na značajno kulturno i istorijsko nasleđe, identitet i povezanost srpskog naroda sa ovom oblasti. Isto tako, kroz pregled razvoja srpske države i činjenice da je, na neki način, Raška bila prestonica Srbije jer su u njoj odsedali kralj i tadašnja srpska vlada, nastojaćemo da ukažemo na važnost očuvanja Raške kao deo srpskog identiteta. Realizacijom emisija, a kroz projekat, na ovu temu predviđen je obuhvat javnih spomenika i znamenitih mesta u ovoj sredini, kao svedoka kulturno-istorijskog nasleđa.

Kada dolinom jorgovana dolazite u Rašku, s nasleđenim imenom Nemanjićke države, dolazite u istorijsko srce srpske države, dolinu srpskih kraljeva, tamo gde se rodila umetnost i kultura, država i crkva. Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno - istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka.

U Raški se prepliću prošlost i sadašnjost, sadašnjost i budućnost, kroz razne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu. Raške duhovne svečanosti su se izdvojile iz velikog broja manifestacija sličnog karaktera i izrasle u jednu od najuspešnijih i najznačajnijih u zemlji. Tu su i dani kraljice Jelene Anžujske koji se održavaju u manastiru Gradac i takodje su svojevrsna asocijacija na Rašku.

Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasledje, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Manastir Gradac je ktitorska zadužbina kraljice Jelene Anžujske i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja kao i manastir Končul koji pripada eparhiji Raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve posvećen svetom Nikoli.

Televizija Plus

Balkanska br. 71

office@tvplus.rs

rtvplus@gmail.com

Tel: 037/499-500

Televizija Plus je javni servis

koji brine da uvek budete

informisani na vreme.

Copyright © 2019 Televizija Plus. Sva prava zadržana.