O projektu

U mnogim evropskim zemljama veliki značaj pridaje se vinskom turizmu i promociji nacionalne proizvodnje, a na taj način i ostalih turističkih i drugih potencijala cele zemlje ili regije. U tim zemljama postoje mnoge turističke rute meću kojima veoma značajno mesto zauzimaju i Vinski putevi, a koji prevashodno imaju za cilj promociju lokalnih proizvođačha ili neke posebne regije. U Srbiji je definisano ukupno devet vinskih puteva, na kojima se nalaze rodni vinogradi i srpske vinarije, u kojima se proizvodi, degustira i prodaje kvalitetno vino već dugo unazad. U Srbiji kao rgioni u kojima se proizvode najkvalitetnija vina izdvajaju se Palićko, Fruškogorsko, Vršačko, Smederevsko, Venčačko, Negotinsko, Knjaževačko i Župsko vinogorje, ali se slabije govori o tome da Trsteničko vinogorje spada među najbolja područja za gajenje vinove loze u Srbiji i da je ovo vinogorje najveći rasadnik vinove loze na Balkanu. Kroz polučasovne emisije emitovane u udarnom terminu, a koje predstavljaju potencijale za razvoj vinskog turizma u ovom kraju, projektni tim nastojaće da populariše ovaj kraj i mogućnostima kojima on raspolaže.


“Vino Kalem“ spada u red najstarijih organizacija u Srbiji sa tradicijom dužom od jednog veka u oblasti proizvodnje loznih kalemova i kvalitetnih vina. U poslednjoj emisiji ,,Trstenički kalem“ predstavljeni su njeni kapaciteti, asortiman i planovi za naredni period. Takođe razgovaralo se i sa Turističkom organizacijom opštine Trstenik o razvoju vinskog turizma u ovom delu Srbije.

Rasadnička kompanija ,,Grof of Milutovac“ osnovana je 1990. godine i nalazi se u okruženju gde postoji duga tradicija uzgajanja sadnog materijala. Pored proizvodnje loznih kalemova ovo preduzeće bavi se i proizvodnjom voćnih sadnica i sadnica ruže. Sadnicama proizvedenim u rasadniku "Grof of Milutovac" zasađeni su mnogi voćnjaci širom sveta.

U selu Bučje kod Trstenika, na desnoj obali Zapadne Morave, a u podnožju Kopaonika na nadmorskoj visini od oko 400 metara , prostiru se vinogradi porodice Milosavljević. Milomir Milosavljević živeo je i radio 30 godina u Švajcarskoj vinariji ali 2005. godine odlučuje da se vrati u svoj rodni kraj i nastavi porodičnu tradiciju u proizvodnji grožđa i vina, staru preko osam generacija. Po dolasku u Bučje Milomir je sa puno energije i volje zanovio vinograde i registrovao porodičnu vinariju Milosavljević poznatiju pod brendom Vila vina. Od 6 vrsta grožđa porodica Milosavljević proizvodi 9 različitih vina a godišnje proizvede oko 40. 000 litara. Njihova vina mesta su našla kako u Srbiji tako i inostranstvu.

Preduzeće Ratajac doo sa sedištem u Velikoj Drenovi nadomak Trstenika bavi se već dugi niz godina proizvodnjom i distribucijom voćnih sadnica i loznih kalemova. Vlasnik Aleksandar Ratajac preko 40 godina je u kalemarstvu a zanat je, kako kaže, naučio od dede i oca. Za proizvodnju sadnog materijala kaže da je primenjena umetnost u poljoprivredi i da se vrlo mali procenat ljudi bavi ovom vrstom posla. Po njegovom mišljenju veliku ulogu igraju iskustvo, tehnološke promene i inovacije. U projektnoj emisiji ,,Trstenički kalem“ razgovarali smo sa ovim kalemarom o njegovim počecima, usponima, padovima i planovima za budućnost.

U prvoj projektnoj emisiji koja nosi naziv ,,Trstenički kalem“ razgovarali smo sa predsednikom Skupštine opštine Trstenik Gerasimom Atanaskovićem o potencijalima vinarstva i kalemarske proizvodnje u ovom kraju, podsticajima, kao i manifestacijama koje opština organizuje u slavu voćara, vinara i vinogradara.