O projektu

U okviru realizacije projekta realizovano je 5 (pet) polučasovnih emisija koje za cilj imaju edukaciju i povećanje informisanosti šire javnosti o turističkim potencijalima Vrnjačke Banje, kao i o mogućnostima njihovog unapređivanja, a ujedno je sagledan i infrastrukturni i industrijski razvoj Vrnjačke Banje. U okviru emisija na ovu temu razgovarali smo sa predstavnicima svih relevantnih institucija, udruženja i zajednica koje svojim delovanjem utiču na povećanje turističke ponude Vrnjačke Banje, njenog ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, kao na unapređenju poslovnog ambijenta koji bi povećao direktne investicije u razvoj ovog mesta. Krajnji rezultat projekta je povećana povezanost svih činioca u lancu turističke ponude, udružen rad na zajedničkoj promociji resursa i atrakcija kojima Banja raspolaže, kao i povećan broj turista u vansezonskom periodu. Takođe, trudili smo se da podignemo svest o značajnim resursima kojima Banja raspolaže, a koji bi mogli biti interesantni investitorima za razvoj industrije, što bi, opet, rezultiralo povećanjem radnih mesta.


Tradicija organizovanog bavljenja turizmom u Vrnjačkoj Banji traje preko 150 godina. O razvoju Vrnjačke Banje, oporavljanju opštinskih finansija, izgradnji I otvaranju novih hotela, povećanju broja turista govori predsednik opštine Boban Đurović. Dobri rezultati prepoznati su i u zemlji i u inostranstvu, te je i na prestižnom poslovnom skupu u Kanu, predsedniku opštine uručeno priznanje za menadžera godine u organizaciji Engleskog poslovnog kluba. Vrnjačka Banja se predstavila sa turističkom i privrednom ponudom, promo filmom i sa ponosom nosi priznanje.

Posetiti Vrnjačku Banju a ne osetiti pravu banjsku uslugu je nezamislivo! Iako se razvila u destinaciju sa brojnim zabavnim, kulturnim i sportskim događajima, i dalje su vrhunska medicina, tretmani i kupanje u mineralnoj vodi srž boravka u Vrnjačkoj Banji! Merkur je moderna zdravstvena ustanova sa tradicijom dugom preko 70 godina kada su medicinske usluge u pitanju, kao i primena prirodnog faktora Vrnjačke Banje – mineralnih voda u zdravstvene svrhe. Najbolje efekte na zdravstveno stanje nakon boravka u Merkuru imaju osobe obolele od dijabetesa, gastro-enteroloških oboljenja i oboljenja koštano-zglobnog sistema. U cilju razvoja i unapređenja kvaliteta usluge Merkur je prošle godine započeo gradnju novog luksuznog objekta Merkur Palace, kako bi se ostvarila vizija pružanja usluga zdravstvenog turizma najvišeg nivoa i kvaliteta. Biće to najekskluzivniji medicinski i spa centar u Srbiji, u rangu hotela sa četiri zvezdice, čije otvaranje je planirano tokom 2020. godine. Kroz ovu emisiju pokušaćemo da Vam predstavimo sve štp SB Merkur pruža svojim korisnicima.

U Vrnjačkoj banji postoji mnogo znamenitosti a jedno od njih je svakako vrabac Gočko. Maskota i zaštitni znak Vrnjačke Banje vrabac Gočko, nazivan je i Vrabac – Šumadinac, jer je obučen u narodnu nošnju centralne Srbije – opanke i šajkaču. Bio je banjska maskota „Igara bez granica“ održanih u Vrnjačkoj Banji 1990. godine, a danas je jedan od najpoznatijih Vrnjčana. Njegova statua visoka preko 2 metra, nalazi se u samom centru banje, na njenoj promenadi, u neposrednoj blizini mosta ljubavi. Mesto koje je gotovo palo u zaborav, danas je sa pravom jedno od najposećenijih i najznačajnijih mesta u turističkoj ponudi Vrnjačke Banje. Možda i najveći doprinos oživljavanju legende o mostu ljubavi dala je Desanka Maksimović svojom pesmom Molitva za ljubav. Kroz ove ali i druge atrakcije Vrnjačke banje vodimo Vas kroz emisiju „Godine tradicije, napretka i razvoja Vrnjačke banje“.

Starosedelac Vrnjačke Banje i poznati srpski glumac Nikola Džamić govori o svojim najranijim sećanjima na Banju, kako je to nekada bilo i kako se u Banji živelo. “Banja je bila mesto u kom su se stvari dešavale spontano, lagano, tiho... Ljudi su dolazili zbog lečenja, ali se sve odvijalo u nekoj harmoniji, bez nervoze, bez gužve. Goste smo usluživali direktno sa izvora...” - svedoči Džamić i priča manje poznate istorijske činjenice, legende i verovanja vezana za Vrnjačku Banju.