Televizija Plus

OBELEŽAVAMO MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Svakog 21. februara, u svetu se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika, a sve sa ciljem da se skrene pažnja na neophodnost negovanja jezičke kulture i kulturnih različitosti.

Ovaj dan obeležava se od 2000. godine, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, a kako se navodi, briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti o vlastitom identitetu, ali i svojevrsne tolerancije prema drugom i drugačijem.

U svetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. veka više od polovine, čak i do dve trećine će odumreti. Kako govore stručnjaci, svake dve sedmice u svetu se ugasi po jedan jezik. Navode, takođe, da je osnovno za preživljavanje jezika da se prenosi deci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se neguje u školama, medijima.

Inače, generalna skupština UNESCO prglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

0 komentara

Napišite komentar