Televizija Plus

MEĐUNARODNI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

U cilju podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja, Svetska zdravstvena organizacija je 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obeležavanje Međunarodnog dana fizičke aktivnosti.
Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije, poput brzog hodanja, šetnje, penjanja uz stepenice, vožnje bicikla, trčanja, plivanja, odbojke, fudbala, košarke i dr.
Redovna fizička aktivnost ima višestruke zdravstvene koristi, pre svega održava energetsku ravnotežu, pomaže u smanjenju telesne mase, utiče na izgradnju koštanog tkiva, smanjuje anksioznost i depresiju, doprinosi boljoj koncentraciji, a ima i zaštitni efekat za pojavu povišenog krvnog pritiska kao i povišenih vrednosti holesterola u krvi. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 60 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti.
Recimo i to da fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu i nove tehnologije predstavljaju važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.
Međunarodni dan fizičke aktivnosti se u Srbiji tradicionalno obeležava pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“.

0 komentara

Napišite komentar