O projektu

Како су медији главни инструменти креирања јавног мњења настојаћемо да низом од 8 петоминутних емисија,прилога и репортажа, радимо на промоцији народне културне баштине, а посебан акценат ставићемо на културне манифестације које се током године реализују у општини Александровац под покровитељством општине, Културно просветне зајденице и Туристичке организације Александровац. Циљна група нашег пројекта биће управо организатори и учесници манифестација и програма, уметнички руководиоци и чланови културно - уметничких ансамбала као и становници који се баве очувањем старих заната


ГЛИШИЋЕВИ ДАНИ И БУЦИНИ ДАНИ

Глишићеви дани одржавају се од 1994. године у Великој Врбници и Александровцу. Ова манифестација посвећена је једном од наших највећих прозних писаца Миловану Глишићу, који је 1884. године као члан пописне комисије тадашње Краљевине Србије, боравио у Жупи и инспирисан њоме написао и „Прву бразду“. Александровац Жупски је не само престоница вина, већ и позоришта. Фестивал “Буцини Дани” посвећен глумцима, а осмишљен пре свега да сачува успомену на драмског писца и критичара Милосава Буцу Мирковића, одржава се већ шест година.

КОЗНИК - "ГРАД ВИТЕЗОВА"

Козник – „Град витезова“ се одржава на срењовековном граду Кознику који се налази на 15 км од Александровца и Бруса. Комплетна сценографија са владарском двораном, занатским радионицама, шталама, тремовима, великим бројем барјака, застава, штитова, глумаца и волонтера у средњовековним костимима као и богат програм Вас барем на један дан враћа у српски средњи век.

БИЦИКЛИСТИЧКИ МАРАТОН

У Александровцу се ове године одржао по први пут "Бициклистички маратон" у организацији Бициклистичког клуба Жупа а све са циљем промоције Србије, Жупе и Цикло туризма. У оквиру маратона организоване су две трке.

ЖУПСКЕ ЈУЛСКЕ ИГРЕ

Традиционална спортска и културно-забавна манифестација “Жупске јулске игре” 2022. године одржаћла се од 01. до 03. јула на спортским теренима Дечијег одмаралишта Црвеног крста у Митровом пољу. Такмичари из Жупе, околине и других места имали су прилику да се такмиче у дисциплинама као и ранијих година: мали фудбал, одбојка (мушкарци и жене), кошарка (3 на 3), пливање, рукомет, стони тенис, шах, одбојка на песку, бацање камена с рамена, надвлачење конопца… уз богат културно-уметнички програм.

ИСТОРИЈАТ ЖУПСКЕ БЕРБЕ

Фонтана вина која се налази у центру града Александровца јединствена је у свету а из које у дане бербе уместо воде тече црвено жупско вино симбол људског рађања и трајања. Винска улица једна је од атракција Жупске бербе ,дуж које најбољи винари и виноградари овог краја у специфичним етно – објектима, гостима представљају и нуде своја вина, ракије и остале производе .

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ВИНА "ЖУПА 2022"

У Александровцу је 1. маја ове године одржан Међународни фестивал вина "Жупа 2022" који је окупио велики број излагача и посетиоца. Овај фестивал је заправо први сајам вина. Пуних девет година смо у Александровцу организовали Међународни сајам вина, али сајам захтева да буде вишедневни , већи капацитет, више радионица , истакао је тадашњи директор Туристичке организације Александровац Владимир Рашковић.

ОВЕ ГОДИНЕ ЖУПСКА БЕРБА ОД 15. ДО 18. СЕПТЕМБРА

Манифестација Жупска берба ове године одржала се од 15. до 18. септембра и окупила велики број како излагача, учесника тако и посетиоца из целе Србије.

ЖУПСКА БЕРБА

Жупска берба је привредно туристичка манифестација која се одржава од 1963. године. Ова манифестација се одржава у Александровцу Жупском. Оно што ову туристичко-привредну манифестацију одликује, односно разликује од других, јесу јединствена фонтана вина и винска улица, Музеј винарства и виноградарства, али и традиција одржавања.