Televizija Plus

DANAS SLAVIMO VASKRSENJE HRISTOVO - POBEDU VERE I ŽIVOTA NAD SMRĆU

Hrišćanske crkve i vernici danas slave najsvetiji praznik - Uskrs, praznik Vaskrsenja Hristovog. Uskrs je simbol pobede vere i života nad smrću, predstavljajući osnovu novozavetne propovedi i slavi se od vremena prvih apostola.

Sveti apostol Pavle je svojom propovedi rušio starozavetna pravila, poučavajući ljude o praštanju i ljubavi, otvarajući vrata spasenja i Carstva nebeskog. "Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propoved naša i prazna je vera naša", govori apostol Pavle, čije poslanice deo Novog Zaveta inspirišu vernike širom sveta.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama, na Uskrs se simbolično otvaraju Carske dveri na oltaru, ukazujući na Isusovo pobedu nad tamom i smrću, otvarajući put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema hrišćanskim jevanđeljima, radosnu vest o Hristovom Vaskrsenju prvo su čule žene mironosice, Marija Magdalena i druga Marija, od anđela blagovesnika Gavrila.

Uskrs je, prema hrišćanskom predanju, vezan za dane Pashe, a proroci Starog Zaveta su najavili Rođenje, Stradanje i Vaskrsenje Isusa Hrista. Očekuje se da će ti proroci, poput Ilije i Enoka, ponovo doći među ljude kako bi najavili Spasiteljev drugi dolazak, nadi kojoj se nadaju hrišćani.

Prva vaskršnja molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova, koja se otvaraju tačno u ponoć, kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog Petka i Velike Subote, u znak radosti Vaskrsenja oglašavaju zvona.

Vaskrsenje Hristovo označava kraj Velikog posta za vernike. Prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja, tradicionalno farbana u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena.

Pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave "Hristos vaskrse!" i "Vaistinu vaskrse!", obeležavajući tri dana slavlja. Vaskrsenje Hristovo je temelj vere i radosti za sve hrišćane širom svet

0 komentara

Napišite komentar