O projektu

Banje su naselja koja poseduju niz specifičnosti proisteklih iz lokacije uz termalne i mineralne izvore i nastojanja da se vrednosti izvora iskoriste za potrebe lečenja i rekreacije. Funkcionalna usmerenost u razvoju banja odnosi se, pre svega, na razvoj zdravstveno-lečilišnog turizma. Bez obzira na ovaj oblik turizma, koji se smatra najvažnijim, u mnogim banjama zbog postojeće izgrađene receptivne infrastrukture i suprastrukture i bogastvom prirodnih i antropogenih vrednosti okoline, tokom vremena razvijaju se i druge vrste turizma, kao izletnički, tranzitni, eskurzioni, kulturno-manifestacioni, turizam trećeg doba i drugi. Za razvoj turizma u Vrnjačkoj Banji, svakako najveći značaj imaju prirodne turističke vrednosti, odnosno termomineralni izvori, na koje će se ukazati ovim projektom. Ideja je da se široj javnosti predstavi pomalo zaboravljen istorijat izvora, ali i njihova lekovita svojstva.


Mineralne ili lekovite vode, još od davnina privlače pažnju ljudi i to kako u pogledu istraživanja i proučavanja, tako i u pogledu njihovog iskorišćavanja. Naročito je važno poznavanje sadržaja mikroelemenata u njima, jer su to komponente njihovog hemijskog sastava koje ih odvajaju od tzv. „običnih”" malomineralizovanih voda. Mineralne vode Vrnjačke Banje imaju u Srbiji dugu tradiciju iskorišćavanja. One su se od davnina upotrebljavale za piće u svakodnevnom životu, a u poslednje vreme sve veći značaj i popularnost stiču flaširane mineralne vode Vrnjačke Banje, kao stona pijaća voda. Takođe, mineralne vode Vrnjačke Banje koriste se i u balneoterapeutske svrhe - kao lekovite vode. Lečenje se obavlja ispijenjem mineralne vode, u jasno definisanim terapijskim kolčinama, kupanjem u toploj vodi, inhaliranjem, orošavanjem i ispiranjem organa i rana itd. Uz pomoć banjske vode sprovode se i brojne klasične i savremene metode terapijske procedure (higijensko-dijetalna ishrana, uz odgovarajuću dijetu za svaku vrstu bolesti, medikamentoza, fizioterapija, masaža, kineziterapija, balneoterapija, elektroterapija, terapija parafinom, radna terapija. Iako i do danas nisu u potpunosti razjašnjeni složeni mehanizmi delovanja ovih voda na ljudski organizam, izvesno je da ključ leži upravo u poznavanju sadržaja mikroelemenata u njima.Posmatrano kroz medicinske indikacije termomineralne vode Vrnjačke Banje koriste se za lečenje sledećih mnogih bolesti i stanja.

Ginekologija SB "MERKUR" ima tradiciju, stručno osoblje i savremenu opremu. Nalazi se u istoj zgradi i povezana je sa laboratorijom, balneološkom ambulantom i balneo centrom. Ova bolnica nadaleko je čuvena po lečenju muškog i ženskog steriliteta ,policističnih jajnika, pojačane sekrecije, upale jajnika i materice, problema menopauze...

Vrnjačka banja od davninva je poznata po svojim lekovitim izvorima, a njene termomineralne vode imaju lekovito dejstvo na ljudski organizam. Vodeća zdravstvena institucija koja već više od 7 decenija nudi banjske tretmane primenom lekovitih voda je svakako Specijalna bolnica ,,Merkur“, a u ovoj emisiji predstavljene su usluge koje ova bolnica pruža.