O projektu

Kako su mediji glavni instrumenti kreiranja javnog mnjenja nastojaćemo da nizom od 11 tekstova sa fotografijama utičemo na podizanje svesti o zdravom načinu života kroz sport. Kako je sportski turizam jedan od važnih delova ukupne banjske turističke ponude pokušaćemo da predstavimo veliki broj različitih sportskih klubova koji postoje u banji ali i da aktivno uključimo predstavnike svih relevantnih sportskih institucija, kao i sportske stručnjake. Radićemo i na promovisanju rekreacije kako kod dece tako i kod starih.


U VRNJAČKOJ BANJI ODRŽAN DRUGI KRALJEVSKI TURNIR „KRALJICA MARIJA“

U organizaciji Ženskog fudbalskog udruženja „Kraljica Marija“, koje se nalazi pod pokroviteljstvom NJKV princeze Danice Karađorđević, organizovan je drugi kraljevski turnir u fudbalu za devojčice pod nazivom „Kup Kraljice Marije“. Kup je održan 3. jula na fudbalskim terenima u opštini Vrnjačka banja, u Vrnjcima, Podunavcima i Gračacu uz učešće 9 klubova iz raznih delova naše zemlje i Crne Gore. U takmičenju je učestvovalo preko 150 devojčica iz klubova ŽFK Radnički Kragujevac, ŽFK Mačva Šabac, ŽFK Karađorđe Topola,ŽFK Stajićevo Zrenjanin, ŽFK Vučice Vučje Leskovac, ŽFK Jedinstvo Ub, ŽFK Levčanke Rekovac, ŽFK Mladost iz Podgorice, kao i ekipa domaćina ŽFK Kraljica Marija. Ideja koja nas je vodila je da ŽFK Kraljica Marija iz Novog Sela u opštini Vrnjačka banja , koji je organizator takmičenja, 22. jun dan kda nas je kraljica Marija napustila pre 60 godina obeležimo velikim turnirom u slavu njenog života i imena, kao i vrednosti koje je predstavljala istakao je Mario Majstorović jedan od organizatora. Smatrali smo da je ime najveće dobrotvorke i najvoljenije kraljice u istoriji srpskog naroda, više nego adekvatno za ime kluba i turnira koji danas organizujemo kaže Majstorović i dodaje da je upravo kraljica primer vrednosti koje u svakom vremenu devojčive mogu i treba da slede od najranijih uzrasta. Cilj kome organizacijom ovog takmičenja teže organizatori jeste afirmacija ženskog fudbalakod svih kategorija dece. Popularizacija fudbala kod dece i starijih, afirmacija tradicionalnih vrednosti koje se promovišu kroz organizaciju Kraljevskog kupa, promocija Vrnjačke banje kao otvorene opštine koja podržava razvoj sporta kod devojčica i kup koji treba da postane tradicionalan i da okuplja sportistkinje iz cele zemlje i regiona neki su samo od ciljeva i predsnosti ove manifestacije kažu organizatori. Početni udarac na turniru izvela je pokroviteljka, NJKV princeza Danica koja je i dodelila trofej pobedniku turnira – ŽFK Mladost iz Podgorice. Drugo mesto osvojila je ekipa ŽFK Karađorđe iz Topole, a trreće ŽFK Radnički iz Kragujevca. Najbolji strelac i najbolji igrač turnira bila je Ivana Boričić a najbolji golman Ljubica Stepić. Otvaranju je prisustvovala pokroviteljka Kupa NJKV princeza Danica Karađorđević sa porodicom, predstavnici crkve, lokalne samouprave, sportskih saveza i institucija, prijatelji, dobrotvori i ljubitelji fudbala.

POČETKOM JULA U VRNJAČKOJ BANJI ODRŽAN TURNIR U BASKETU „3X3“

Najbolje srpske basketaške ekipe početkom jula posetile su Vrnjačku banju. Naime, banja je bila domaćin basketaša na turniru Karavana Roda 3x3. Ovo treće izdanje karavana održano je na Trgu kulturena instaliranim terenima a Vrnjčani, kao i gosti banje bili su u prilici da bodre najbolje basketaše iz Srbije. Posetioci su uživali u fantastičnom basketu a pobedu i prvo mesto na turniru odnela je ekipa iz Pirota. Piroćanci su savladali tim iz Sremske Mitrovice rezultatom 21:13. Prvoplasirana ekipa nagrađena je čekom od 100.000 dinara dok su drugoplasirani dobili 20.000 dinara i opremu Košarkaškog saveza Srbije. Veliko finale ovog prvenstva održaće se 4. septembra na Trgu republike u Beogradu a Vrnjačka banja se po ko zna koji put pokazala kao izuzetan domaćin i pravo mesto za sport.

U VRNJAČKOJ BANJI IZVEDENA SPEKTAKULARNA SOKOLARSKA PREDSTAVA

Sokolarstvo nije samo sport, sokolarstvo je ljubav prema pticama grabljivicama . Sokolar se ne postaje već se rađa, reči su prvog sokolara u Srbiji Hanija Girgisoma koji je u Vrnjačkoj banji izveo spektakularnu sokolarsku predstavu. Ovo je naše prvo izvođenje, ne samo u banji nego u Srbiji uopšte kaže Hani sa oduševljenjem i dodaje da predstava pored toga što je veoma zanimljiva i edukativnog karaktera jer su prisutni bili u prilici da nauče nešto više o tradiciji ptica grabljivica ali i da ih vide u slobodnom letu. Danas je veoma retko videti ptice grabljivice u slobodnom letu, većina je bila u prilici da ih vidi jedino u zoološkom vrtu gde su zatvorene kaže Girgisom i dodaje da su u predstavi najviše uživali najmlađi posetioci Vrnjačke banje a među pticama moglo se videti orlova, sova i jastrebova. Hani se sokolarstvom bavi više od dvadeset godina. Radio sam u mnogo zamkova po Evropi pa sam došao na ideju da svoje znanje prenesem i ljudima u Srbiji. Veliko je neznanje u našoj zemlji vezano za ptice grabljivice, pogotovu za istoriju i kako su se ptice koristile kao lovno sredstvo u srednjem veku kaže Hani i objašnjava da je sokolarstvo svuda u svetu zaštićeno UNESKOM , kao i da se radi na tome da tako bude i u Srbiji. Društvo sokolara od nedavno je deo Lovačkog saveza Srbije kaže Girgisom i dodaje da je dosta velika predrasuda da soko tokom lova ulovi 20 fazana što nije slučaj i nada se da će u narednom periodu sokolarstvo biti razvijeno kao u nekim drugim zemljama. Sokalari su ujedno u čuvari ptica grabljivica. Dosta ptica grabljivica nam ljudi donose , povređene i bolesne, jer se mi dosta razumemo u njihovo zdravlje i način života. S tim u vezi smatra da je ključno da ustanove kao što je Zavod za zaštitu prirode , koji sarađuje sa nama, učine da ptice grabljivice vratimo u naše krajeve jer ih je sve manje. Tokom leta sokolarske predstave će se održavati na Kalemegdanu a Girgisom ne krije da je oduševljen čarima Vrnjačke banje i da će se zajedno sa pticama rado vratiti u ovo turističko mesto.

VRNJAČKA BANJA PRAVO MESTO ZA SPORTISTE

Turistička organizacija Vrnjačke banje , kao i sama Vrnjačka banja turistima nude niz sadržaja i dešavanja. Pored brojnih manifestacija kao što su Vrnjački karneval, Festival filmskog scenarija i Lovefest -a , banja je poslednjih godina poznata i po tome da okuplja brojne sportiste i sportske klubove. Čist vazduh, sportski tereni i hoteli sa bazenima , teretanama i sportskim igralištima pun su pogodak i obećavaju dobre rezultate. Prema rečima Mine Stanojević, portparolke ove banje Sportski centar brine o sportskoj infrastrukturi a banja je poznata i po tome da je upravo najbolji sportista sveta Novak Đoković čest gost ovog turističkog mesta. Mi se možemo pohvaliti tom činjenicom da često i sam Novak Đoković, teniser , boravi u Vrnjačkoj banji i uživa u njenim lepotama. Naravno tu su i mnogobrojne pripreme svih naših sportista – odbojkaša, košarkaša, fudbalera. Kod nas se uvek dešava nešto zanimljivo i novo s obzirom da imamo i teniske terene , Halu sportova „Vlade Divac“, fudbalske terene… Pored turizma i rekreacije i sport zauzima jednu od visoko kotiranih pozicija u Vrnjačkoj banji, kaže Stanojević. Lepotama u banji nikad kraja a nadležni uveliko rade i na pripremi novih turističkih atrakcija. Pored spa i velnes centara , planina Goč, koja se nalazi na samo par kilometara od Vrnjačke banje, nešto je što svakako privlači pažnju svim onim turistima koji vole prirodu i boravak u njoj. Uživanje u prirodi, vožnja kvadovima, šetnja po planinskim stazama ali i boravak pored jezera samo su deo ponude ove planine , kaže sa ponosom Vrnjčanka Mina. Vrnjačka banja bezbedna je destinacija za sve goste podseća portparolka, i dodaje da je tokom tokom prošle godine bez obzira na epidemiološku situaciju u banji bilo registrovano preko 750.000 noćenja.