O projektu

Kako su mediji glavni instrumenti kreiranja javnog mnjenja nastojaćemo da nizom od 11 tekstova sa fotografijama utičemo na podizanje svesti o zdravom načinu života kroz sport. Kako je sportski turizam jedan od važnih delova ukupne banjske turističke ponude pokušaćemo da predstavimo veliki broj različitih sportskih klubova koji postoje u banji ali i da aktivno uključimo predstavnike svih relevantnih sportskih institucija, kao i sportske stručnjake. Radićemo i na promovisanju rekreacije kako kod dece tako i kod starih.


U VRNJAČKOJ BANJI ODRŽAN 54. MEĐUNARODNI SRBIJA RELI

Najstarije automobilsko takmičenje u našoj zemlji – Srbija Reli , 54. po redu održano je u organizaciji Auto-moto saveza Srbije , Sportskog auto i karting saveza Srbije i pomenute opštine. Takmičenje je realizovano i uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Na takmičenju je trijumfovala ekipa iz Bugarske koju su činili vozač i suvozač – Miroslav Angelov i Georgi Gađev. Drugo mesto pripalo je takođe bugarskom timu – Plamenu Stojkovom i Rafi Kadiru , dok je treće plasirana ekipa iz Turske a činili su je Mustafa Čakal i Ozgur Agdak. Tim iz Srbije zauzeo je osmo mesto u konačnom plasmanu kao najbolje plasirana domaća posada. Posadu su činili Nenad Vićentić i Ozgur Agdak. Podsećanja radi ovaj reli boduje se za Evropski reli trofej, Balkanski reli trofej, Šmpionat Srbije i Šampionat Bugarske. Prema rečima sekretara Sportskog auto i karting saveza Srbije , Petra Matovića potvrđeno je da Srbija iz sezone u sezonu dobija sve više na značaju kada je razvoj sporta i turizma u pitanju a isto tako i kada su ovakva Međunarodna takmičenja.

VRNJAČKA BANJA DOMAĆIN SPORTSKIH IGARA SPORTSKIH CENTARA SRBIJE

Vrnjačka Banja bila je domaćin 19-tih Sportksih igara sportskih centara Srbije a sveukupni pobednik je kruševački Sporstki centar osvojivši najviše medalja. Učestvovalo je 11 ekipa u isto toliko disciplina među kojima su - plivanje, košarka, fudbal, streljaštvo i druge. - Cilj sporstkih igara nije bio samo takmičenje već i upoznavanje, druženje, razmena iskustava i uspostavljanje saradnje sa kolegama iz drugih centara - ističe Predrag Milenković direktor SPC Kruševac. U toku su pripreme za izradu projekta uređenja i rekonstrukcije mokrih čvorova na otvorenim bazenima i konkurisanje kod nadležnih ministarstava, zatvoreni bazeni, hala sportova, atletsko fudbalski tereni i ostali objekti Sporstkog centra Kruševac neometano rade i za klubove ali slobodni termini su dostupni i rekreativcima i građanima.

PLANINA GOČ – DRAGULJ VRNJAČKE BANJE

Goč je planina u centralnom delu Srbije, deo je severnokopaoničkog venca i spada u kategoriju nižih planina. Prostire se u pravcu zapad-istok u dužini od 10 kilometara. Najviši vrh Goča je Krnja jela koja ima nadmorsku visinu od 1127 m. Goč je udaljen 15-tak kilometara od Vrnjačke Banje i upravo ga ta blizina čini jednim od mesta koje se preporučuje za izlete banjskih turista. Goč je i sportski centra sa terenima za košarku, mali fudbal stazama za šetnju i tračanje, kao i ski stazama za skijaše različitih uzrasta. Što se tiče planine Goč, onako figurativno svi kažemo da je ona dragulj Vrnjačke banje, kaže Dušan Radović direktor Sportskog centra Vrnjačka banja i dodaje da planina Goč nije iskorišćena na adekvatan način što je negde i prednost jer je ova planina zadržala svu svoju raskošnu lepotu kada je u pitanju priroda i infrastruktura. Goč nije preterano izgrađen, na idealnoj je nadmorskoj visini od 1.200 metara što je idealno kada su u pitanju pripreme sportista , kaže Radović.

U VRNJAČKOJ BANJI ODRŽAN MEĐUNARODNI TENISKI TURNIR

Na teniskim terenima „Karović“ u Vrnjačkoj Banji održan je međunarodni teniski turnir „Vrnjačka Banja OPEN „ pod pokroviteljstvom teniskog saveza Srbije. Igralo se za fond od 25.000 dolara a ovogodišnji pobednik je Rumunka Kristina Dinu. 32 para u žrebu a čak 48 u kvalifikacijama uzelo je učešće na ovogodišnjem turniru. Prema rečima Nele Spasojević direktorke teniskog turnika „Vrnjačka banja Open“ pobednica je osvojila 50 bodova na VTA listi što je od velikog značaja za njenu buduću karijeru. U glavnom žrebu igrale su 32 devojke kaže Spasojević i dodaje da joj je jako žao što nijedna teniserka iz Srbije nije uspela da dođe do četvrt finala. Mogu da kažem da je ove godine bio pun žreb kako za kvalifikacije tako i za dubl mečeve. Učešće su uzele teniserke iz Brazila, Kolumbije, Egipta, Rusije … kaže direktorka turnira. Ovakva takmičenja mnogo znače mladim sportistima a organizatori su imali veliku podršku i lokalne samouprave. Uz podršku opštine trudimo se da turnir organizujemo prvenstveno zbog srpskih igračica jer bodove koje osvoje u svakom kolu u daljoj karijeri mnogo znače kao odskočna daska za neke veće turnire, objašnjavaju organizatori. Iako je izostao uspeh srpskih teniserki važno je da se igrao svetski tenis. U finalnom duelu sa Anom Šiškovom iz Češke pobedu je odnela Kristina Dino iz Rumunije rezultatom 6 :1,7:5 u setovima. Ovo je moj peti turnir na kome sam pobedila ove godine kaže Rumunka i dodaje da je vrlo srećna što je posetila banju , kao i da su uslovi i organizacija na turnira bili izuzetni. Pobednica Dinu planira da poseti banju i naredne godine.

VRNJAČKA BANJA KRALJICA SPORTSKOG TURIZMA

Rezultat opštinskog rukovodstva u zadnjih pet godina uz ogromnu pomoć Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta rezultirao je kroz projekte i ulaganja u završetak započete i izgradnju nove sportske infrastrukture u Vrnjačkoj banji. Sve ovo istakao je tokom realizacije projekta portala Televizije Plus, koji je podržan od strane opštine Vrnjačka banaj, direktor Sportskog centra pomenute opštine Dušan Radović . Danas slobodno možemo da kažemo da je Vrnjačka banja , pored opšte poznate konstatacije da je kraljice kontinentalnog turizma i kraljica sportskog turizma kaže Radović i dodaje da u prilog tome govori i činjenica da je veliki broj noćenja zabeležen u banji od strane sportista tokom ove godine. Jedna od najvećih i najlepših sportskih dvorana – Hala sportova Vlade Divac smeštena je upravo u Vrnjačkoj banji. Hale Vlade Divac otvorena je 2008. godine, podseća Radović i dodaje da su se u njoj tokom ovih 13 godina postojanja održavala neka od najvećih sportkih takmičenja. Pored ove hale opština Vrnjačka banja i Sportski centar raspolažu sa još tri dvorane rukometnih dimenzija. Imamo halu koja je specijalizovana za košarku i odbojku. Nedavno je otvoren i fudbalski teren sa svim standardima koje zahtevaju Fifa i Uefa. Tu je i dobro poznato skijalište na Goču kaže Radović i dodaje da je sam geografski položaj banje jako bitna stvar. Mnoge sportske ekipe ali i reprezentaciJE Srbije svoje pripreme obavljaju upravo u banji. Sportski centar uspeo je da i u uslovima pandemije iznese ozbiljna i velika takmičenja kaže Radović i dodaje da je ove godine u banji , između ostalog održano i finale kupa u muškoj i ženskoj odbojci. Svedoci smo i da je najbolji teniser sveta Novak Đoković u poslednjih godinu ipo dana dva puta boravio u banji. Najbolji sportista u istoriji naše zemlje dva puta je bio gost Vrnjačke banje i imamo sačuvano u arivskim snimcima kako je baš on istakao da je banja veoma pogodna za sportski turizam, kaže sa

U VRNJAČKOJ BANJI ODRŽAN DRUGI KRALJEVSKI TURNIR „KRALJICA MARIJA“

U organizaciji Ženskog fudbalskog udruženja „Kraljica Marija“, koje se nalazi pod pokroviteljstvom NJKV princeze Danice Karađorđević, organizovan je drugi kraljevski turnir u fudbalu za devojčice pod nazivom „Kup Kraljice Marije“. Kup je održan 3. jula na fudbalskim terenima u opštini Vrnjačka banja, u Vrnjcima, Podunavcima i Gračacu uz učešće 9 klubova iz raznih delova naše zemlje i Crne Gore. U takmičenju je učestvovalo preko 150 devojčica iz klubova ŽFK Radnički Kragujevac, ŽFK Mačva Šabac, ŽFK Karađorđe Topola,ŽFK Stajićevo Zrenjanin, ŽFK Vučice Vučje Leskovac, ŽFK Jedinstvo Ub, ŽFK Levčanke Rekovac, ŽFK Mladost iz Podgorice, kao i ekipa domaćina ŽFK Kraljica Marija. Ideja koja nas je vodila je da ŽFK Kraljica Marija iz Novog Sela u opštini Vrnjačka banja , koji je organizator takmičenja, 22. jun dan kda nas je kraljica Marija napustila pre 60 godina obeležimo velikim turnirom u slavu njenog života i imena, kao i vrednosti koje je predstavljala istakao je Mario Majstorović jedan od organizatora. Smatrali smo da je ime najveće dobrotvorke i najvoljenije kraljice u istoriji srpskog naroda, više nego adekvatno za ime kluba i turnira koji danas organizujemo kaže Majstorović i dodaje da je upravo kraljica primer vrednosti koje u svakom vremenu devojčive mogu i treba da slede od najranijih uzrasta. Cilj kome organizacijom ovog takmičenja teže organizatori jeste afirmacija ženskog fudbalakod svih kategorija dece. Popularizacija fudbala kod dece i starijih, afirmacija tradicionalnih vrednosti koje se promovišu kroz organizaciju Kraljevskog kupa, promocija Vrnjačke banje kao otvorene opštine koja podržava razvoj sporta kod devojčica i kup koji treba da postane tradicionalan i da okuplja sportistkinje iz cele zemlje i regiona neki su samo od ciljeva i predsnosti ove manifestacije kažu organizatori. Početni udarac na turniru izvela je pokroviteljka, NJKV princeza Danica koja je i dodelila trofej pobedniku turnira – ŽFK Mladost iz Podgorice. Drugo mesto osvojila je ekipa ŽFK Karađorđe iz Topole, a trreće ŽFK Radnički iz Kragujevca. Najbolji strelac i najbolji igrač turnira bila je Ivana Boričić a najbolji golman Ljubica Stepić. Otvaranju je prisustvovala pokroviteljka Kupa NJKV princeza Danica Karađorđević sa porodicom, predstavnici crkve, lokalne samouprave, sportskih saveza i institucija, prijatelji, dobrotvori i ljubitelji fudbala.

POČETKOM JULA U VRNJAČKOJ BANJI ODRŽAN TURNIR U BASKETU „3X3“

Najbolje srpske basketaške ekipe početkom jula posetile su Vrnjačku banju. Naime, banja je bila domaćin basketaša na turniru Karavana Roda 3x3. Ovo treće izdanje karavana održano je na Trgu kulturena instaliranim terenima a Vrnjčani, kao i gosti banje bili su u prilici da bodre najbolje basketaše iz Srbije. Posetioci su uživali u fantastičnom basketu a pobedu i prvo mesto na turniru odnela je ekipa iz Pirota. Piroćanci su savladali tim iz Sremske Mitrovice rezultatom 21:13. Prvoplasirana ekipa nagrađena je čekom od 100.000 dinara dok su drugoplasirani dobili 20.000 dinara i opremu Košarkaškog saveza Srbije. Veliko finale ovog prvenstva održaće se 4. septembra na Trgu republike u Beogradu a Vrnjačka banja se po ko zna koji put pokazala kao izuzetan domaćin i pravo mesto za sport.

U VRNJAČKOJ BANJI IZVEDENA SPEKTAKULARNA SOKOLARSKA PREDSTAVA

Sokolarstvo nije samo sport, sokolarstvo je ljubav prema pticama grabljivicama . Sokolar se ne postaje već se rađa, reči su prvog sokolara u Srbiji Hanija Girgisoma koji je u Vrnjačkoj banji izveo spektakularnu sokolarsku predstavu. Ovo je naše prvo izvođenje, ne samo u banji nego u Srbiji uopšte kaže Hani sa oduševljenjem i dodaje da predstava pored toga što je veoma zanimljiva i edukativnog karaktera jer su prisutni bili u prilici da nauče nešto više o tradiciji ptica grabljivica ali i da ih vide u slobodnom letu. Danas je veoma retko videti ptice grabljivice u slobodnom letu, većina je bila u prilici da ih vidi jedino u zoološkom vrtu gde su zatvorene kaže Girgisom i dodaje da su u predstavi najviše uživali najmlađi posetioci Vrnjačke banje a među pticama moglo se videti orlova, sova i jastrebova. Hani se sokolarstvom bavi više od dvadeset godina. Radio sam u mnogo zamkova po Evropi pa sam došao na ideju da svoje znanje prenesem i ljudima u Srbiji. Veliko je neznanje u našoj zemlji vezano za ptice grabljivice, pogotovu za istoriju i kako su se ptice koristile kao lovno sredstvo u srednjem veku kaže Hani i objašnjava da je sokolarstvo svuda u svetu zaštićeno UNESKOM , kao i da se radi na tome da tako bude i u Srbiji. Društvo sokolara od nedavno je deo Lovačkog saveza Srbije kaže Girgisom i dodaje da je dosta velika predrasuda da soko tokom lova ulovi 20 fazana što nije slučaj i nada se da će u narednom periodu sokolarstvo biti razvijeno kao u nekim drugim zemljama. Sokalari su ujedno u čuvari ptica grabljivica. Dosta ptica grabljivica nam ljudi donose , povređene i bolesne, jer se mi dosta razumemo u njihovo zdravlje i način života. S tim u vezi smatra da je ključno da ustanove kao što je Zavod za zaštitu prirode , koji sarađuje sa nama, učine da ptice grabljivice vratimo u naše krajeve jer ih je sve manje. Tokom leta sokolarske predstave će se održavati na Kalemegdanu a Girgisom ne krije da je oduševljen čarima Vrnjačke banje i da će se zajedno sa pticama rado vratiti u ovo turističko mesto.

VRNJAČKA BANJA PRAVO MESTO ZA SPORTISTE

Turistička organizacija Vrnjačke banje , kao i sama Vrnjačka banja turistima nude niz sadržaja i dešavanja. Pored brojnih manifestacija kao što su Vrnjački karneval, Festival filmskog scenarija i Lovefest -a , banja je poslednjih godina poznata i po tome da okuplja brojne sportiste i sportske klubove. Čist vazduh, sportski tereni i hoteli sa bazenima , teretanama i sportskim igralištima pun su pogodak i obećavaju dobre rezultate. Prema rečima Mine Stanojević, portparolke ove banje Sportski centar brine o sportskoj infrastrukturi a banja je poznata i po tome da je upravo najbolji sportista sveta Novak Đoković čest gost ovog turističkog mesta. Mi se možemo pohvaliti tom činjenicom da često i sam Novak Đoković, teniser , boravi u Vrnjačkoj banji i uživa u njenim lepotama. Naravno tu su i mnogobrojne pripreme svih naših sportista – odbojkaša, košarkaša, fudbalera. Kod nas se uvek dešava nešto zanimljivo i novo s obzirom da imamo i teniske terene , Halu sportova „Vlade Divac“, fudbalske terene… Pored turizma i rekreacije i sport zauzima jednu od visoko kotiranih pozicija u Vrnjačkoj banji, kaže Stanojević. Lepotama u banji nikad kraja a nadležni uveliko rade i na pripremi novih turističkih atrakcija. Pored spa i velnes centara , planina Goč, koja se nalazi na samo par kilometara od Vrnjačke banje, nešto je što svakako privlači pažnju svim onim turistima koji vole prirodu i boravak u njoj. Uživanje u prirodi, vožnja kvadovima, šetnja po planinskim stazama ali i boravak pored jezera samo su deo ponude ove planine , kaže sa ponosom Vrnjčanka Mina. Vrnjačka banja bezbedna je destinacija za sve goste podseća portparolka, i dodaje da je tokom tokom prošle godine bez obzira na epidemiološku situaciju u banji bilo registrovano preko 750.000 noćenja.