Televizija Plus

DANAS JE SVETSKI DAN TELEVIZIJE

Svetski dan televizije obeležava se širom planete skoro četvrt veka. Iako poslednjih godina ovaj medij, pod uticajem interneta, gubi na svojoj popularnosti, činjenica je da oko 85% Evropljana provodi nedeljno bar tri i po sata pored svojih ,,malih ekrana".
Rezolucijom od 1996. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 21. novembar Danom televizije. Tog dana u sedištu UN-a, održan je prvi Svetski televizijski forum, na kome su medijske ličnosti govorile o porastu uticaja televizije na moderno društvo i potrebi veće međusobne saradnje. Bez obzira što je napisan pre gotovo tri decenije, ideje i namere iz ovog proglasa aktuelne su i danas. Poštovanjem načela saradnje u pogledu informisanja i razmene informacija, ovaj medij danas utiče na svakodnevicu i saznanja svakog od nas, gotovo u istom trenutku, gde god da se nalazimo.
Kao preteča svih naknadnih usavršavanja elektronskih medija, televizija je i dalje neosporno važno sredstvo informacija o životu na planeti, onom iz prošlosti, sadašnjosti i sa pogledom u budućnost.
Ove godine, koja je protekla u znaku pandemije, uloga televizije potvrdila je važnost svoje uloge da informiše i još važnije, da neguje poverenje među gledaocima širom Evrope kada je reč o verodostojnosti informacija. Od svog nastanka, televizija olakšava društvenu i kulturnu komunikaciju i podstiče saradnju i partnerstvo u svetu. Njena važna društvena uloga došla je do izražaja i ove godine koja je svuda u svetu protekla u znaku pandemije izazvane kovidom-19, uprkos danas brojnim mogućnostima različitog načina informisanja.

0 komentara

Napišite komentar