Televizija Plus

KAKO REGISTROVATI TROTINET?

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena je definicija „lakog električnog vozila“, a koje, po njoj, predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 km/h i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kg.

Na osnovu ovih izmena, 1. marta 2024. godine donesen je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, a koji je stupio na snagu 5. aprila ove godine i koji pojašnjava proceduru podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice. Isto tako, dat je i obrazac zahteva i način popunjavanja, kao i spisak potrebne dokumentacije.

Naime, prema Pravilniku, vlasnik lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, a uz zahtev se, saglasno zakonu, prilaže neophodna tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila koja se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta. Isto tako, uz ovu dokumentaciju prilaže se fotokopija lične karte ili očitana lična karta, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, zatim popunjena i potpisana izjava, na propisanom obrascu koji se preuzima na predajnom mestu i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.

Važno je napomenuti da je nalepnica trajna, odnosno ne zahteva godišnje obnavljanje, te se u slučaju njenog oštećenja ili uništenja, na zahtev vlasnika lakog električnog vozila, izdaje nova nalepnica.

Sama procedura je jednostavna i ne bi trebalo da traje više od od 30 minuta, a potrebno dovesti i sam trotinet na predajno mesto, kako bi operater pregledao trotinet i zalepio nalepnicu.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

Nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Izvor: ABS

0 komentara

Napišite komentar